Tynaarlo wil in drie dorpen nieuwe cultuurhuizen bouwen

“De gemeente vindt het belangrijk dat de kernen een plek krijgen waar bewoners terechtkunnen voor informatie en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten”, zegt projectleider Jan Temmink. Volgens hem zijn die mogelijkheden nu versnipperd. “Het is op verschillende plekken georganiseerd en het is de bedoeling om dat onder een plek te brengen.”

Centrale plek

Een cultuurhuis is van oorsprong Scandinavisch. “Het cultuurhuis is een centrale plek, een welzijnsplek. Soms is er een verbinding met onderwijs”, legt Temmink uit. “Het is zeker vergelijkbaar met een dorpshuis. Wat het cultuurhuis bijzonder maakt, is dat je vanaf het begin bewoners en organisaties betrekt bij het proces.”
Om een idee te krijgen bij een cultuurhuis bezocht een groep van veertig mensen, raadsleden, wethouders en verenigingen, afgelopen vrijdag de Overijsselse dorpen Olst en Borne waar de cultuurhuizen sinds een jaar of twintig bestaan. Daar liet de Drentse afvaardiging zich inspireren en kreeg ze een inkijkje in wat de cultuurhuizen kunnen betekenen. Het is de bedoeling dat inwoners en de gemeente gezamenlijk de invulling van die cultuurhuizen gaan bedenken.

Informatieavonden

In december en januari worden er informatieavonden georganiseerd waarbij omwonenden vragen kunnen stellen over de aanstaande plannen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in het voorjaar van 2025 een besluit neemt over de plannen. Dat betekent niet dat de cultuurhuizen er snel staan. Temmink: “Als je het proces op een goede manier wil doorlopen, zijn we zo een jaar of vijf verder.”

Dit is een artikel van

Read More