Longfonds benadrukt het belang van vroegtijdige opsporing van COPD, omdat een vroege diagnose en behandeling kunnen helpen de ziekte te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen onherstelbaar zijn beschadigd. Uit onderzoek van de Nivel Longmonitor 2024* blijkt dat mensen gemiddeld al vijf jaar rondlopen met longklachten vóórdat ze de diagnose COPD krijgen.
De impact van COPD op de gezondheidszorg is enorm. Wereldwijd is COPD inmiddels de vierde meest voorkomende doodsoorzaak. In Nederland is COPD verantwoordelijk voor een relatief hoog aandeel (6,3 procent) van alle sterfgevallen. Dit blijkt uit de COPD Index, recent ontwikkeld door het Copenhagen Institute for Future Studies. De Nederlandse zorgkosten voor COPD bedragen ruim 753 miljoen euro per jaar, wat volgens de COPD Index neerkomt op een geschatte 1.877 dollar (1.738 euro) per persoon per jaar tussen 2020 en 2050. Nederland heeft in 2050 het grootste aandeel mensen met COPD in Europa.
‘COPD zie je niet aan de buitenkant, maar je voelt het elke dag’
Veel mensen schrijven hun klachten toe aan roken of denken dat het “erbij hoort,” waardoor zij niet tijdig hulp zoeken. Uit de gegevens van de Nivel Longmonitor 2024* blijkt dat 78 procent van de mensen met COPD een matige tot ernstige ziektelast ervaart. Ze hebben last van ernstige benauwdheid, kortademigheid en weinig energie. Dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen en zelfs aankleden kunnen dan lastig zijn.
Dit is een artikel van het Longfonds